Saturday, August 22, 2020

Õnnelikkusest ja mitte nii õnnelikkusest

Vahepeal tundub, et ebamugavuses peitubki õnn. Vähemalt käib ta sellega koguaeg kaasas. (mul puudub mugav tugitool või kottool, milles hetkel seda teksti eriliselt mõnus kirjutada oleks, aga ma ei kurda! see õnnelikkuse osa tuleb minu seest). Need hetked, noh, need samused hetked, mis mul on olnud ja mis praegugi. On ju üdini õnnelikud. Ja ometi on tõrvatilgad meepotis. Nad ikkagi on. Aga kes neid mäletab? Mina mäletan. Ja nad on täieõiguslik osa, vaat et pärisosa õnnest endast. 

Või et tekib küsimus, mis see õnn üleüldse on? Eks seda peab igaüks ise enda jaoks sõnastama või müstifitseerima, tehku nad mis tahavad selle õnnega. See on igalühel oma.

Tahtsin tegelikult kirjutada põrandalampidest. Kas just siia blogisse, aga üleüldiselt. Ja sellest, mida nad minu tajudega teevad. Tähendab, nad teevad korteri või kodu oma madala sooja valgusvihu mõjul hubaseks. Kas see ongi see, mida elult tahan? Ühelt mõnusalt kodult igaljuhul küll. Samuti aitab hubasusele kaasa segadus, selline kerge tervislik segadus - esemed pilla palla mööda puba laiali. Näiteks praegu on meil elutoas mõned esiku mööbliesemed ning pappkastid. Tuba omandas riidenagi diivanikõrvasel asukohal kohe täitsa teistsuguse olustiku. Saan diivanil lösutada nii, et uksest siseneja alguses mind ei näe. Turva häll. Tahtsin põrandalampidest kirjutada pikemalt, võib-olla lausa akadeemiliselt. Aga akadeemikut minust ei ole. Kas minu hääle (ei ole vihakõne) avalikuks avaldamiseks pean lisama oma teksti kellegi tunnustatud oma ala spetsialisti tsitaate, et tõsiseltvõetavam paista? Nojah, muidugi oleks põnev lugeda, mida üks või teine hubasusest või põrandalampidest arvab, miks mitte, jaa-jaa. Põrandalamp teeb valgusega seda, mis avab inimeste sees nende mine tea mis rakumälu paunakesed ning veider abstraktselt sõbralik olek on kohe saavutatud. Mida selline valgus meiega siis teeb? Mida üldse valgused inimestega teevad? Mida teeb augustivalgus? Septembrivalgus? Kesksuvine leitsak?  Jõulutulukesed? Ammustel aegadel kaubanduskeskuste vetsudes asuv sinakas valgus? Strobod? Ilutulestik? Tänavavalgustus? Tubade valgustus? Erinevate tubade valgustused? Lihtsalt tunnetada, mida erinevad valgused meiega teevad. 

Õnn tuleb ikkagi, jah, enda seest. Ülirahulolevana vihmastel tänavatel kõndida ja tunnetada, kuidas jalanõu talla vahelt niiskust sokkidesse imbub... (Kui keegi tahab konkreetset vastust õnnelikkuse osas, siis ütlen, et see on jalutamine. Tasub lugeda raamatuid kõndimisest ja puudest.)  



No comments:

Tänulikkusest + kompromiteerivat juttu

Eile rüüpasin A enda korjatud põrdakanepi teed. Soe ja helge tunne tabas mind. S Tuneesiast toodud lõhnav seep teeb tuju heaks. Sidrunheina ...